GK & GS HINDI AND ENGLISH PART 1

ALL GK AND GS HINDI AND ENGLISH OR 2018 GK AND GS IN ENGLISH

GK & GS HINDI AND ENGLISH PART 1

1. Which Mandal Commission came into force during the tenure of the Prime Minister?
 - V. P. Singh

2. What is SARS?
Reply - Viral Disease Disease

3. India is the father of the Green Revolution
Answer: MS. Swaminathan

4. The White Revolution is concerned.
Answer: From milk

5. What is famous for Godhra?
Answer: To burn people in the train

6. Who was the last Mughal ruler?
Answer - Bahadur Shah Zafar

7. Who opposed the Sati practice?
Answer: Raja Ram Mohan Roy

8. What is the full form of OBC.
Answer - Other Backward classes

9. Why is SAIL famous?
Answer: For steel production.

10. Why the demand draft is crossed?
Answer - so that payment can be done only through bank account.

11. Where does Pushkar Mail look?
Answer: Ajmer

12. Where was the establishment of Azad Hind Fauj?
North - Singapore

13. India is the place in the world in terms of area.
North - Seventh

14. Zakir Hussain is concerned.
Answer: From tabla

15. The place of worship of Lal Bahadur Shastri.
Answer - Vijay Ghat

16. Suez connects the canal.
Answer - to the Red Sea and the Mediterranean Sea

17. Who is the queen of the menslo?
Answer: Cardamom to

18. '] [' is an indicator of.
North-bridge

19. Who was the founder of Nazism?
Answer: Hitler

20. Who has run the 'Din-i-Elahi' religion?
Answer: Akbar

21. Whose 'poorer words' is eaten?
Answer: Moinuddin Chishti

22. What is the Qutub Minar?
Answer: In Delhi

23. The land between the mountain and the mountain is called.
Answer: The valley

24. Saharia tribe is found.
Answer: In Rajasthan

25. The mountain and mountain are represented in the map.
Answer: from red color

26. Silk is the largest producer of land.
North - China

27. Who was the Prime Minister of Pakistan during the Kargil war?
Answer: Nawaz Sharif

28. India is a national bird.
Answer: Peacock

29. When was the Indian National Congress established?
Answer: 1885 AD

30. Which shape is made of underground water?
North - Carsteado

31. Kharif is the crop.
Answer: Mecca

32. When the bajra crop is harvested?
Answer: October-November

33. Eskimo's house is built.
Answer - of snow

34. Before Delhi was the capital of India.
Answer: Calcutta

35. What is the relation of the red triangle (Δ).
Answer: From Family Welfare

36. Contour shows the line.
Answer: From the same elevation and shape locations on the sea floor

37. The Kaveri river flows.
North-south

38. Who is the creator of the Mahabharata?
Answer: Vedavas

39. Which tribe is most commonly found in Sri Lanka?
Reply - Sinhalese

40. What cereal is burnt during Holika Dahan?
Answer: Barley

41. What is the income from the registration fee in the village fair?
Answer: District Council

42. Who founded the 'Khudai Khidmatgar'?
Answer: Khan Abdul Gaffar Khan

43. Ganges-Yamuna river is a meeting place.
Answer: In Allahabad

44. The northernmost mountain ranges of the Himalayas are called.
Answer - Hemadri

45. What was the name of Buddha's childhood?
Answer - Siddhartha

46. ​​India's maritime boundary is long.
Answer - 7500's I

47. Megasthenes whose ambassador was?
Answer - Cellulose

48. Kathak Kali is the dance of which state?
North - Kerala

49. Ujjain is situated on the banks of which river?
Answer - Kshapra

50. When the Dal-Change Act was passed?
Answer - in 1985 AD

51. In which state is the Old Bird Sanctuary?
North - Rajasthan

52. Who are known as Frontier Gandhi?
Answer: Khan Abdul Gaffar Khan

53. In the Mauryan empire, which ruler was the first 'Patithee Son'?
Answer - Chandragupta Maurya

54. Human Rights Day is celebrated.
Answer - December 10

55. Who is the leading tea producing country of India?
North - Assam

56. India is the second woman to climb Mt. Everest.
Answer - Santosh Yadav

57. Who was the first woman president of the Indian National Congress?
Answer: Annie Besant

58. Jim Carbet Park is located.
Answer: Uttaranchal

59. Which Somnath temple was destroyed by which Muslim invaders?
Answer - Mahmood Ghaznavi

60. Dada Saheb Phalke was the first person honored with the award.
Answer - Devika Rani

61. When was 'U.N.O' established?
Answer in 1945 AD

62. India exports the most of what item.
Answer - cotton cloth

63. What gram comes under the crop?
Answer: Pulses

64. Which is the longest railroad in India?
North - Northern Railway

65. The country was the 12th President.
Answer: - Dr. Abdul Kalam

66. Which state of India is the largest producer of rubber.
North - Kerala

67. Which state is in Bhankhara Nangal Dam?
Answer: Punjab

68. Which state was the great man Virsa Munda?
North - Jharkhand

69. Who is the supreme army commander of the Indian Army?
Answer: President

70. Railway 'broad-gauge' is the distance between two tracks.
Answer - 1.675 m

71. Where is the Central Railway Office?
Answer: In Mumbai

72. What is the 29th state of India?
North Telangana

73. The world's largest desert.
Answer: Sahara

74. The first satellite launched by India.
Answer: Aryabhatta

75. Who conducts small cases in rural areas?
Answer - submenu

76. India has the highest gold producing state in India.
North - Karnataka

77. Dr. Abdul Qalam became famous in which area?
Answer: Science

78. India is the most rice producing state in India.
North West Bengal

79. At which place is nuclear testing mostly located?
Answer: Pokaran

80. Who is the author of the song Govind?
Answer: Jayadev

81. The name of the father of Gautam Budh is.
Answer - correcting

82. National Youth Day is celebrated?
Answer - January 12

83. Where was the first ports established by the British in India?
Answer - Appearance

84. Where is the National Defense Academy?
Answer: Khargajwala

85. Who is called the world's immutable city?
Answer: Rome

86. India's most literate state.
North - Kerala

87. India is the longest dam.
Answer - Hirakud Dam

88. Who built Fatehpur Sikri?
Answer: Mughal Emperor Akbar

89. Who was the first person to land on the moon's surface?
Answer: Neil Armstrong

90. India is the most famous place for the oil sector.
North: Digboi-Assam

91. By which surname is Japan's capital Tokyo known?
Answer - Osaka

92. Who gave the word Harijan?
Answer: Mahatma Gandhi

93. Is there a very good yield in India?
North - in Karnataka

94. The folk dance 'Kikali' is famous in which state?
North - Haryana

95. What is the name of the term 'googly'?
Answer: Cricket

96. Which is the highest coal producing state?
North - Jharkhand

97. Where is Charminar located?
North - Hyderabad

98. Where did the Metro first place in India?
Answer: Calcutta

99. Golden Temple is located in which Indian city?
North: Amritsar

100. Rourkela is famous for which mineral?
Answer: iron

101. In which state does the Luni river flow?
North - Rajasthan

102. The world's largest producer of asbestos is in the world.
North India

103. Where is the Santa Cruz airport?
Reply - Mumbai

104. Who was India's first full color film?
Answer - Queen of Jhansi

105. Who was the Chairman of the First Finance Commission?
Answer: K C. Niyogi

106. Which of the following states is the poverty line in India?
Answer - Orissa

107. Black soil is the most suitable item for which crop?
Answer: Cotton

108. World AIDS Day is celebrated?
Answer: 1 December

109. Where is the headquarters of Coca-Cola Company located?
North - Atlanta

110. Minimum age should be for fighting the Lok Sabha election.
Answer: 25 years

111. When is International Women's Day celebrated as?
Answer - March 8

112. Where is Kanha National Park located?
Answer: In Mandla

113. Where is the Dhruv of India's nuclear reactor located?
North - Trombay

114. Where is the 'Statue of Liberty' located?
Answer - in New York

115. Where is the 'Red Square' located?
Answer: In Moscow

116. Which river is known as Aswan dam?
Answer: On the Nile

117. What is 'Pentagon'?
North - Office of the US Department of Defense

118. Narmada is the origin of river.
Answer: Amarkantak

119. A PIN is called the first digit of the code.
Answer - Number of postal John related to post office

120. Which water reservoir separates Europe from Africa?
Answer - Gibraltar

121. Nhava Seva port in India is located.
Answer - Near Mumbai

122. Which port is on the west coast?
North - Paradise

123. Where is the tin found in India?
North: Hazaribagh (Jharkhand)

124. Which ambassador to Shivaji ji was arrested by Aurangzeb?
Answer: Raja Jaisingh

125. Which queen of Rajasthan had sent Rakhi near the emperor Humayun and asked for assistance against Bahadur Shah?
North - Queen Karnawati

126. The Sardar Sarovar project is situated on which river?
Answer: On the river Narmada

127. Where is the railway wagon factory (CIMMCO) located in Rajasthan?
North - in Bharatpur

128. Prior to independence, there were total Indian princely states before independence.
Answer - 562

129. When did the British Parliament pass the Indian Independence Act?
Answer: July 1947
130. When did Lord Mountbatten, Chairman of Bharat Divas Parishad, announce the partition of India?
Answer: On 3 June 1947

131. Who was the first person to speak of Dwishar?
Answer - Muhammad Iqbal

132. Who was the founder of 'Farvard Block'?
Answer - Subhash Chandra Bose

133. Even after the opposition of Gandhi, who was made the President of the Congress?
Answer - Subhash Chandra Bose

134. On June 13, 1919, the Jallianala Bagh massacre in Amritsar was opposed to whose arrest?
Answer: - Satyapal and Saifuddin Kichalu

135. In 1885, where was the first election of the Indian National Congress under the chairmanship of Vyomkesh Chandra Banerjee?
Reply - Mumbai

136. Who had declared the partition of Bengal in 1905?
Answer - Lord Curzon

137. There is a minimum age limit for the election of the Lok Sabha.
Answer: 25 years

138. Which ruler defeated King Harshavardhana?
Answer: Pulakeshin II

139. Who first hindered Hindu law?
Answer - Manu

140. Where was the death of Mughal Emperor Bahadur Shah Zafar?
Answer: Rangoon

COMMENTS

Name

Computer,5,Current affairs,228,Current list,1,GK & GS,20,good morning couple images,1,good morning rose images,1,good morning sms in hindi,1,good night images with rose,1,good night shayari in hindi,1,HISTORY,3,Insulting happy birthday,1,Latest job,9,चक्रवात,1,भूगोल,1,
ltr
item
sarkari resultie: GK & GS HINDI AND ENGLISH PART 1
GK & GS HINDI AND ENGLISH PART 1
ALL GK AND GS HINDI AND ENGLISH OR 2018 GK AND GS IN ENGLISH
https://3.bp.blogspot.com/-2EyVNpc1xgo/XID6GDFNxvI/AAAAAAAAIl0/322-DYsUVv0Eawj_-OojvMV9TpnwET5XACLcBGAs/s400/ARTICLE_%252812%2529.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-2EyVNpc1xgo/XID6GDFNxvI/AAAAAAAAIl0/322-DYsUVv0Eawj_-OojvMV9TpnwET5XACLcBGAs/s72-c/ARTICLE_%252812%2529.jpg
sarkari resultie
https://www.sarkariresultie.com/2019/03/gk-gs-hindi-and-english-part-1.html
https://www.sarkariresultie.com/
https://www.sarkariresultie.com/
https://www.sarkariresultie.com/2019/03/gk-gs-hindi-and-english-part-1.html
true
6342754819648108384
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy